herbestemming de Kroon Zwolle naar appartementen

De Kroon

 herbestemming bioscoop • architectuur  • binnenstedelijk
projectarchitect bij MONK architecten

In de binnenstad van Zwolle is bioscoop de Kroon getransformeerd naar 39 appartementen. Bij deze herbestemming is uit het oogpunt van duurzaamheid gekozen om de bestaande kolommen, begane grond- en verdiepingsvloer te gebruiken als fundering voor de appartementen. Hier bovenop zijn de appartementen gerealiseerd door middel van een lichte constructie met hout en staal.
Aan het Gasthuisplein is de gevel verticaal opgeknipt in meerdere panden, dezelfde schaal als de oude binnenstad. De binnengevels zijn voorzien van verticale houten latten. Er ontstaat hierdoor een zachte binnenwereld. Hier ontmoeten de bewoners elkaar op de galerijen en in de binnentuin.

Foto’s MONK architecten